Türk Mutfağı Yaz Okulu

     Köklü bir tarihe sahip Türk mutfağının eşsiz zenginliklerini dünyaya tanıtmak amacıyla Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen Türk Mutfağı Yaz Okulu, alanında isim yapmış Türk şeflerle programa katılacak yabancı şefleri bir araya getirerek Türk sofrasını dünyaya açacak, ağız tadıyla yeni dostluklar kuracak.

     Türkiye’nin farklı mutfaklarının yerinde deneyimleneceği eğitim programı 15 gün sürecek. Dünyanın farklı yerlerinden gelen katılımcılar, uygulamalı atölye çalışmalarıyla Türk yemeklerini yerel tarifler ve teknikler eşliğinde ve alanında isim yapmış Türk şefler rehberliğinde öğrenme imkânı bulacak. Aynı zamanda uzman akademisyenlerden Türk mutfağının kadim tarihi ile ilgili bilgi alacak.

Tema Ve Konu

Yaz Okulunda Türkiye’nin zengin mutfak kültürü konu edilecek, Türkiye’de 2025 yılının Aile Yılı olması sebebiyle “Aile Sofrası” teması işlenecektir.

  • Atölye çalışmaları: Türk şefler rehberliğinde Türk yemeklerinin yerel tarifler ve tekniklerle uygulanacağı mutfak atölyeleri.
  • Seminerler: Uzman akademisyenlerden Türk mutfağının kadim tarihi ile ilgili bilgilerin verileceği seminerler.
  • Buluşmalar: Türk mutfağının seçkin şef, restoran sahibi, gastronomi yazarlarıyla bir araya gelme ve önemli restoranlar ile Türk mutfağı müzelerini görme imkânı.
  • Tarihi ve turistik şehir gezileri: Gaziantep, Konya, İstanbul gezileri.
  • Program Tarihi Ve Yeri

    Program 16 - 31 Temmuz 2025 tarihleri arasında İstanbul, Konya ve Gaziantep’te gerçekleştirilecektir.

    Hedef Kitle ve Katılımcı Şartları 

    Programa; aşağıdaki niteliklere sahip 15 kişinin kabul edilmesi öngörülmektedir. Her ülkeden sadece bir kişi kabul edilecektir.

  • 20-40 yaş aralığında olmak.
  • En az B2 seviyesinde, ancak tercihen C1 seviyesinde Türkçe bilmek veya İngilizce bilmek ve uluslararası geçerliliği olan dil belgesine sahip olmak.
  • Gastronomi, mutfak kültürü alanında en az 3 yıl profesyonel çalışan olmak veya gastronomi veya mutfak sanatları alanında lisans, yüksek lisans veya doktora yapmak ve bunları belgelemek.
  • Gastronomi veya mutfak sanatları alanında bir ismin referansına sahip olmak.
  • Önceki yıllarda YEE Yaz Okullarına katılmamış olmak ve Türkiye’ye ilk kez gelecek olmak.
  • Kültürlerarası iletişime açık olmak.
  • Başvuru formunu eksiksiz ve tam doldurmak.
  • Seyahate engel herhangi bir sağlık sorunu olmamak ve bunu sağlık raporuyla belgelemek.
  • Ülkesinde veya uluslararası arenada herhangi bir suça karışmamış veya ceza almamış olmak ve bunu belgelemek.
  • Başvuru formunu eksiksiz ve tam doldurmak.
  • Gastronomi veya mutfak sanatları alanında yayınlar yapmak (tercihen).
  • Gastronomi veya mutfak sanatları alanında uluslararası platformlarda ödül almak (tercihen).
  • Türk gastronomi veya mutfak sanatıyla ilgilenmek (tercihen).
  • Varsa mutfak alanında alınmış diğer sertifikaları belgelemek (tercihen)
  • Program Dili

    Program uluslararası katılımcı kitlesi göz önüne alınarak  İngilizce ve Türkçe yürütülecektir.

    Konaklama

    Otel, üniversite veya kurum yurtlarında/misafirhanelerinde tek kişilik odalarda konaklanacaktır.

    Başvuru Tarihleri ve Yöntemi

  • Başvurular 25 Mart – 15 Nisan 2025 tarihleri arasında summerschools.yee.org.tr/basvuru-sayfasi adresinden çevrim içi olarak yapılacaktır.
  • Sadece kazanan adaylara bilgilendirme e- postası gönderilecektir.
  • Bursa Dâhil Olan Hizmetler

  • Uluslararası ve yerel ulaşım
  • Konaklama
  • Yemek masrafları
  • Ders materyali
  • Müze-ören yeri giriş ücretleri
  • Rehberlik
  • Burs Kapsamında Olmayan Hizmetler

  • Kişisel seyahat sigortası
  • Vize masrafları
  • Kişisel harcamalar
  • Sağlık sigortası